March 16, 2011

kisah sedih si tukang gunting rambut

baru2 ni aku ke kedai gunting rambut dekat2 rumah aku ni. kedai gunting brader najib dengan membe dia apa nama aku pun tak tau. tapi brader najib dah tak dak. merantau bukak kedai gunting dekat london sana follow isteri dia kerja sana. yang ada cuma gambar2 brader najib posing sambil gunting rambut mat saleh lah. stylo habis aku tengok. tinggallah member dia sorang2 teruskan perniagaan gunting rambut tu. aku jarang pi kedai untuk gunting rambut sebab aku lagi suka gunting rambut sendiri. keputusan yang dapat lagi puas hati beb kalo gunting sendiri. cuma masalah timbul apabila aku cuba untuk gunting rambut sebelah belakang. pernah jugak aku terpikir untuk cabut kepala dan sambung balik. tapi masalah lain pulak timbul. mata aku still tak nampak side belakang kalau aku cabut pun. gila. last2 pergi kedai/saloon jugak. masalah lain pulak yang timbul. kadang2 lain yang aku mintak lain pulak yang aku dapat. tapi aku faham tugas berat yang dihadapi untuk gunting rambut orang ni. bukan senang nak baca fikiran orang. pada suatu masa dahulu, aku antara penggunting rambut yang sangat sibuk ketika zaman skolah dulu. tambah2 kalau ada spot check. memang aku lari lah malam tu sebab ramai yang tunggu depan pintu kiub aku nak suruh alter rambut masing2 yang dah dirosakkan warden. walaupun dah beratus kali kot aku gunting rambut (atas) rakan2, tapi aku masih tak berpuas hati dengan pencapaian aku dan selagi matlamat aku tidak tercapai hidup aku tak tenteram dan aman. aku rasa siapa2 saja yang menggunting rambut orang secara profesional mahupun amatur pasti mengejar matlamat yang sama. matlamat menjadi tukang gunting tersohor dengan... 

...menggunting jambul dr rozmey.

Dream job beb. dream job!

15 comments:

Khairul D' Zaman said...

again, nama mamat tu gak naik
HAHA
ang btl btl ketegaq ngan depa laa

acap said...

haha. laju betoi hang komen.
impian dan cita2. perghhh. kalo aku dapat helaian2 rambut tu, aku framekan pastu simpan utk tatapan anak cucu.

Miss Bluepinkiey said...

mcm tu pulak...=="....

acap said...

itu smiley style apa pulak?

Plain Jane said...

Pena jugak try gunting rambut patung barbie time kecik2 dulu. Pastu time kolej try gunting fringe rmbut sendri. pastu kat uitm try gunting rambut mmbe. cayalah.

p/s :jom gunting jambul dr rozmeyyyyyy tu

acap said...

wahhhh. terer eh? haha
jommmmm lawan sp dulu dia mng. haha

Medulla :) said...

kiub?
hg dulu skolah mana weh?

acap said...

a ah. mrsm pendang

Medulla :) said...

tudienn.
first batch?

acap said...

4th batch act. sbb masuk form 4. tp spm sama dgn budak2 tu lah. sama skolah ke?

Medulla :) said...

ouh.batch marwan,uzair apa suma tu kan.satu sekolah.hye senior! kah3!

acap said...

bukan2. atas lg. 2 tahun tua drp depa. spm 05 lah

Medulla :) said...

ouh.ptt xpenah nmpak.
spm 05 ka.hoyeah2.

acap said...

hahaha. ya ka. patut lah x penah nampak jugak. tapi pendang xbrubah2 pun dari dulu. dok macam tu jgk

Medulla :) said...

nak berubah apanya.
ttp cun mcm dulu2.hahas!
org2 kat sana ja berubah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...