April 11, 2010

negeri sembilan juara piala fa 2010

komen2 aku mengenai perlawanan akhir semalam

permainan :
aku lihat kedah lebih banyak mendominasi permainan walaupun turun tanpa ramai tonggak utama termasuk penjaring terbanyak Liga Super setakat ini, Azlan Ismail, kapten pasukan, Victor Andrag, Shafizan Hashim dan Ahmad Fauzi Shaari yang digantung dan cedera. bangga melihat pemain2 muda kedah lebih menyerlah berbanding pemain negeri sembilan yang turun selaku pasukan pilihan. overall, banyak passing yang entah kemana bagi kedua2 pasukan, dribble yang mudah dirampas lawan dan spesies bawak bola lari keluar padang pun banyak jugak ni aku tengok. ish2

gol:
gol gerakan satu dua bad dan syafiq menarik. macam mana kedah bleh bagi gol yang mudah kepada negeri sembilan ni? adoi. mungkin pertahanan kedah bermain secara berhati2 kerana masing2 telah menerima kad kuning daripada pengadil yang macam lancau.

penalti:
tahniah n9 kerana berjaya menang sepakan penalti. kepada pasukan kedah, jangan kecewa. kalah penalti tu perkara biasa. Beckham pun sepak penalti melambung apa.

pengadil dan linesman:
mana janji FAM nak sediakan pengadil berkualiti? shit. terbukti FAM sampah. sampah berulat! pengadil jelas telah merosakkan permainan. pengadil macam ni memang taik. terlalu berat sebelah. ini bukan alasan kedah kalah. tapi ini adalah alasan kepada mutu permainan yang kurang menarik ditunjukkan kedua2 pasukan dimana pemain2 negeri 9 begitu mudah mendapat sepakan percuma dengan hanya menjatuhkan badan manakala pemain kedah sukar mendapatkan sepakan percuma walaupun diterjah keras. ini bukan pertama kali aku lihat di stadium pengadil2 malaysia ni berat sebelah. dah banyak kali dah. tapi ini pertama kali aku lihat pengadil macam ni di pentas final yang aku hadiri. potong stim. linesman BUTA!!!
image from : hijaukuning.com

penyokong:
walaupun Stadium Bukit Jalil terletak berdekatan dengan negeri sembilan berbanding Kedah, namun, penyokong2 kedah dilihat lebih ramai berbanding penyokong negeri sembilan. tahniah penyokong kedah kerana sanggup datang dari jauh.

apa jadah FAM kosongkan gap yg jauh antara kedua2 penyokong?
skali tengok stadium dah macam separuh kosong. apa cerita FAM ni? ini negeri 9 menentang kedah kot. kedua2 pasukan mempunyai penyokong yang sopan. jangan risau. tiada bakar2 bakal berlaku. kami terima kekalahan secara profesional.

skali lagi tahniah negeri sembilan kerana menang piala FA buat pertama kali. tahniah jugak kepada pemain2 kedah kerana bermain baik dan berjaya mendapat anugerah pemain terbaik (Baddrol bakhtiar) dan penjaga gol terbaik (Mie yeh). diharap pasukan kedah dapat bangkit dalam aksi liga super. glory2 kedah!

17 comments:

atieabie said...

haah..kedah ttp yg trbaik kn?
smlm pegi gak bkt jalil..
sdikit kcewa tp xpe klh penalti je..
pulun kedah pulun..
eh,tsmgt plak.. :D

acap said...

tu lah.bukan rezeki kali ni. depa dah buat yang terbaik dah.

sasha* said...

kn dh kata n9 msti menang :P

acap said...

haha. hebatny dia predict .hehe

Afzainizam said...

Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

AyanaAsham said...

tahniah n9.....

cikTi said...

adehh,.,

cikTI xtahu bende pon pasal bola,.,.

kah32,.,
kalo orang ckp pasal bola,,tkebil2,,

acap said...

ayana: tahniah2
cikti : bes apa bola cikti.haha

Murky said...

pasal Ref tue mmg betul bro..haku masa menonton game final tue rasa cukup menyampah dengan ref.. berat sebelah..kalau ikutkan hati mau je turun tumbuk muka ref tue..geram sey.. haha

acap said...

haha. taw xpa. lahanat punya ref.. linesman pun cam lancau gak bodo. cam kambing

Nurul Harun said...

hahaha..emonya tuan belog. :P

farenova said...

wahh ada kiraan lagi, akak mmg tak retilah, kalau tgk gol aje akak reti hehehe nway tahniah n9

acap said...

nurul: haha. sp x bengang dengan ref macam ni. dh la tix mahal.

farenova: hehe. semangat dorang kira2.haha.nway, tahniah2

Tangan_gatal said...

pasal pengadil aku da mls nk sebut..penat mulut ja ckp..bolasepak ni kn subjektif sbnarnya...pngdil mnusia..bila2 ble wat silap..ibla2 ble 'termakn suap'..hahaha..yg pelik tu la..jauh gila gap pnyokong..walaupon kedah agak 'kampong' la kononnya..xkan jadi pnya bakar2 krusi..kedah dah lali jejak final...makan ruang ja wat camtu..aku geram btoi..

acap said...

taw xpa. paper ckp stadium separuh kosong kot.hahaha. padahai ramai ja lg yang dok kat atas2 tu.kesian depa kena dok jauh2. xdapat tengok dekat2.

.::SayangKemA::. said...

suke baca entri nie...hehehe!!

xkesah la kedah menang ke kalah...tetap support kedah 4ever!wehuu!!!

acap said...

sayangkema: thanks :). yeah.support2 ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...