December 21, 2010

suram betul blog aku ni. suram macam tuan dia. dengan kenaikan harga barang dan juga cukai2 dengan penuh bernafsu, susah jugak kalo asyik melepak akibat menganggur ni. damn. kat sini aku ada pesanan kepada adik2 yang bakal menjejakkan kaki ke menara gading kelak. tolong la jangan sekali2 amik kursus yang berkaitan bioteknologi atau yang sama spesies dengannya. serius tak bes dan anda akan menyesal kelak. bak kata pepatah terlajak perahu boleh berundur, tapi kalo dah terlajak sampai grad kan dah rugi masa belajar. kehkeh. dengan harapan, lagi sikit orang amik course ni maka persaingan aku untuk mendapat kerja dalam bidang berkaitan juga akan berkurang. amacam?

November 30, 2010

persoalan yang merumitkan

time2 banyak idea nak tulis itu tulis ini lah komputer buat hal. boleh tahan mengada jugak dia nak suruh bawak jumpa doktor. kalo nak jumpa doktor, duit pun kenalah sediakan. tapi macam mana kalo poket tengah kosong ni? demmm. terpaksalah aku guna ipod ni untuk update blog secara ringkas macam ni. serius tak bes taip guna 2 jari berbanding 10 jari. berbalik pada tujuan asal aku tulis entri ni. aku ada persoalan yang sering mengganggu pemikiran aku. aku akan jadi menggelabah teruk jika foreigners tanya aku soalan ni. soalan yang sangat menguji minda. Tak senang hidup aku selagi persoalan ini tidak dirungkaikan. nak makan, tidur malah main game pun tak senang dibuatnya macam awal2 jatuh cinta lah pulak.

aku ingat nak mintak tolong siapa2 yang baik hati rungkaikan persoalan aku ini. Siapakah perdana mentri Malaysia sekarang ni? Najib atau Rosmah Mansur? susah betul soalan ni

terima kasih :)

November 16, 2010

politics

entri ini ditulis untuk menyatakan kekecewaan terhadap media massa di Malaysia. harap maklum.

ALOR SETAR - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah dukacita kerana ada pihak yang tidak menghargai sumbangan Kerajaan Negeri kepada mangsa banjir yang melanda negeri ini dua minggu lalu. lagi berita di sini

ALOR SETAR - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah memuji pentadbiran Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak kerana berjaya menerajui Kedah secara adil, amanah dan proaktif. Baginda bertitah, rakyat negeri ini diberi layanan yang adil malah hubungan antara kaum semakin erat menerusi pelbagai aktiviti. lagi berita di sini

November 13, 2010

entri ke-200 (edisi khas)

kebetulan yang tidak disengajakan pada awalnya sama seperti entri khas ini. aku baru sedar yang aku menghampiri post ke-200 baru2 ini. dan sekali lagi aku ingin tujukan entri ini khas kepada buah hati. buah hati yang telah banyak berkorban dan bersusah payah melayan serta membetulkan kesalahan2. menjadikan hidupku lebih bermakna

HAPPY BIRTHDAY n HAPPY GRADUATION DAY SAYANG :)
take a good care of yourself n dont miss me so badly eh :p

metal tu metal jugak, skali skala jiwang apa salah. kehkeh. mungkin ini entri terakhir yang aku tulis ketika berada di subang. esok aku akan terbang ke alor setar dan mengucapkan selamat tinggal kepada subang jaya. chow


camera: Diana+
filem: fujichrome provia 100f

November 8, 2010

Iron Maiden Live in Singapore 2011

salah satu impian aku dari dulu ialah menghadiri konsert Iron Maiden. band Heavy Metal yang sangat berpengaruh dan hebat dalam seni muzik. memang mustahil band2 sama spesies macam Iron Maiden akan dibenarkan beraksi di Malaysia kecuali beraksi secara diam2 di gigs. lainlah kalo yang datang itu artis wanita yang seksi2 dengan aksi menggiurkan yang boleh menghiburkan golongan lelaki gersang. shait. secara seriusnya, aku sangat jeles dengan jiran2 malaysia seperti singapura, thailand dan singapore. mereka hampir setiap tahun mendapat peluang menyaksikan persembahan artis2 hebat seperti Slipknot, Trivium, Metallica dan yang terbaru Iron Maiden. Iron Maiden dalam aksi jelajah The Final Frontier World Tour akan singgah di Singapore, Jakarta dan Bali dengan menaiki pesawat Boeing 757 yang diberi nama Ed Force One. pesawat ini akan dikendalikan oleh frontman mereka sendiri iaitu Bruce Dickinson untuk menjelajah dunia. beliau jugak baru2 ini menerbangkan pasukan Liverpool FC ke Italy untuk siri UEFA Cup. salute lah.


amacam? artis2 AF boleh ke bawak airplane sampai orang sebok nak jadikan dorang idola? kehkeh. aku ada satu soalan macam biasa. ada x siapa2 nak bawak aku tengok Iron Maiden depan mata ni? damn. tiket untuk public akan dijual bermula tengah malam ini. time ni jugak lah poket tengah kering.



October 31, 2010

Nani's bizarre goal. Manchester United 2 - Tottenham 0



pemain Man U yang paling aku meluat. tapi kadang2 (selalu) ada function jugak rasanya. kehkeh. it was supposed to be a free kick for Spurs after Nani hold the ball with his hand. come on Yids, let's put the blame on tat stupid referee.



October 25, 2010

10 pakcik/makcik paling kaya di Malaysia

entri ni aku tulis 5 bulan yang lepas. hari ni baru aku perasan tentang kewujudan entri ini dalam draft. aku pun dah tak ingat mana aku sebat sumber rujukan untuk entri ni. layan je lah.

Senarai 10 individu terkaya di Malaysia ialah:

1) Robert Kuok Hock Nien; AS$12 bilion
2) T. Ananda Krishnan; AS$$8.1 bilion
3) Tan Sri Lee Shin Cheng; AS$4.6 bilion
4) Puan Sri Lee Kim Hua; AS$3.9 bilion
5) Tan Sri Quek Leng Chan; AS$3.85 billion
6) Tan Sri Teh Hong Piow; AS$3.8 bilion
7) Tan Sri Yeoh Tiong Lay; AS$2.5 bilion
8) Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary; AS$1.7 bilion
9) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun; AS$1.6 bilion
10) Tan Sri Tiong Hiew King; AS$1.2 bilion

daripada 10 pakcik2/makcik terkaya kat Msia ni, hanya seorang wakil daripada kaum melayu berada dalam list tersebut. lantas, macam2 bunyi dari mulut orang keluar(bukan bunyi berdengkur, bersin dan sama spesies dengannya ye) dan macam2 jugak yang aku dengar. ada yang memperlekehkan bangsa sendiri cakap orang melayu ni jenis x boleh tengok bangsa sendiri hidup senang lenang mesti nak hasad dengki tikam belakang, tanam itu, tanam ini, hantar toyol suruh curi duit orang. benda2 tahyul semua keluar. ada jugak yang berbangga walaupun seorang saja wakil.

bagi aku, tak penting pun samaada nama kita ada dalam list2 macam ni atau pun x. harta duniawi ni bukan bukan boleh bawak masuk kubur. tapi ada jugak yang style bawak harta masuk kubur ni. itu kepercayaan masing2 lah. bagi org Islam, tak penah lagi aku dengar yang style buat macam ni. lagi pun Islam sendiri mengajar kita supaya bersederhana dalam hidup. nanti kalo kaya sangat pun susah jugak. ramai pulak yang hasad dengki guna cara kotor jatuhkan orang. perangai sebijik macam setan. jadi, x perlu lah kita mengejar sangat harta yang berlambak2 ni. sekadar bersederhana pun dah ok tapi jangan malas berusaha cari rezeki plak nanti. pendapat anda pulak bagaimana?

harta banyak2 tu bawak lah masuk tabung sedekah :) (macam budak baik tak ayat aku ni?)

October 22, 2010

hanya ada putih dan hitam...

dah hampir setahun aku bermain2 dengan Diana ni. dan aku baru sedar yang aku dah habis agak banyak duit untuk beli filem, hantar kedai process dan scan. macam2 dugaan aku dapat main dengan camera lomo ni. itu x kira lagi mulut orang yang sedia x boleh dizip macam zip seluar. ia juga mengajar aku erti tidak putus asa dan tingkatkan kesabaran setinggi menara warisan alor setar (ayat macam ni boleh pakai x?). selagi ia menjadi minat, x salah aku keluarkan duit untuk itu walaupun dikala poket kering kan? kahkah. poyo!

October 21, 2010

TV3 didenda atas iklan menghina Islam

alhamdulillah. akhirnya tindakan telah diambil ke atas tv3suku disebabkan penyiaran iklan hari raya pak santa yang mendapat kritik hebat penonton. aku harap benda yang sama x berulang lagi. berita dari TheMalaysianInsider.


October 20, 2010

ini entri tentang Menara Warisan bukan Lagu Warisan ye kawan2

mari kita tengok gambar2 yang menarik mengenai pengumuman kerajaan dalam Bajet 2011 tentang pembinaan menara 100 tingkat bernilai RM 5, 000, 000, 000. sblm ni idris jala cakap malaysia nak bankrupt by 2019 macam negara Greece sebagai alasan nak tarik balik subsidi ke atas barang2 keperluan harian rakyat. kemudian mereka pesan pula kepada rakyat supaya berjimat cermat dan ubah gaya hidup. mereka sangka rakyat Malaysia semua macam pak turut. pundek! pembinaan menara Burj Khalifa pun x sampai banyak macam ni. mesti canggih betul menara ni kan? rakyat2 pedalaman macam mana pulak? rakyat disuruh berjimat cermat. rakyat diutamakan lah sangat. sampah kata2 hang!

October 17, 2010

Bajet la weih

Bajet 2011 dah dibentangkan. aku rasa ramai yang dah tau isi2 dan agenda2 dalam pembentangan Bajet 2011 ni. seriously aku xtengok langsung kat tv pembentangan bajet tu. bukan apa. bosan gila dengar najib cakap sorang2 berjam2 sambil dengar suara latar MP bising2 dan praktis main drum ketuk2 meja kat parlimen tu. dalam proses perancangan nak buat band indie agaknya. daripada aku tengok tv, baik aku beli surat khabar baca teks ucapan lengkap lagi puas hati kan?

antara perkara2 yang menjadi agenda:

October 13, 2010

pergaduhan penyokong selangor dan kelantan tm piala malaysia 2010



1. sama bangsa, sama agama, sama kerakyatan. tapi kalo jumpa dekat stadium harus nak bergaduh punya. haih. baik x payah susah2 habis masa, habis duit kalo datang stadium nak susahkan orang. kalo nak bergaduh baik cari tempat lain yang x membabitkan orang lain. orang lain pun nak tengok bola dengan aman. kalo perkara macam ni terus berlaku, macam mana stadium nak penuh? lepas tu salahkan pihak itu, salahkan pihak ini. implikasinya, persatuan bola sepak negeri x habis2 kena bayar denda kat FAM. macam ni yang dikatakan menyokong? atau sebenarnya menjahanamkan pasukan yang disokong? fikir2kan lah. bab2 provokasi tu buat xtau sudah. bola sepak malaysia ni dah la teruk. bertambah teruk lah jadinya dengan gelagat penyokong macam ni.

October 7, 2010

Toyol

kalau dua malam berturut2 duit hilang nak buat macam mana? wallet pulak diletakkan dalam kawalan keselamatan tahap maksima. setiap kali rembat, ambik duit yang paling cantik pulak tu. bunyi macam citera seram melayu. tapi haram tak seram. bengang ada lah. tiba2 aku rasa aku ni macam ahli silap mata lah pulak. bukak2 wallet je mesti ada duit kertas paling cantik lesap. pernah jugak (byk kali sebenarnya) aku tutup dan buka kembali dengan harapan duit tu akan muncul balik. tapi aku haram tak reti main silap mata ni. gila.


anda pulak percaya sama itu toyol tak? aku ingat dalam cerita seram melayu ja wujud.
*bukan khir toyol ye

September 7, 2010

ramadhan bakal meninggalkan kita

ramadhan bakal meninggalkan kita. jadi, gunakanlah peluang beberapa yang tinggal ni untuk mengaut ganjaran ramadhan kali ini. anggaplah seperti ianya ramadhan terakhir buat kita. salam ramadhan :)


setelah lama gila tak blogwalking. ni lah hasil traffic entri aku yang pasal tv3suku tu dalam tempoh 23 jam tanpa blogwalking.

September 5, 2010

iklan raya tv3 hina islam?



tv3 suku ni macam biasa lah. kaki ampu puak yang satu tu. dari dulu dok mengampu dan memfitnah. kali ni buat hal lain pulak. adoi lah tv3 suku ni. bila nak bertaubat. terkejut jugak awal2 aku tengok iklan ni. agak2 sikit nak ampu 1MALAYSIA xhabis2. jangan lah sampai main2kan agama Islam kalo nak ampu sangat pun. elemen2 keagaamaan lain janganlah sampai dicampuradukkan dalam perayaan agama Islam. cukuplah anda menyokong puak yang satu tu pesongkan akidah umat islam negara ini dengan konsep kongsi raya sebelum ini. jelas2 orang islam x boleh sambut perayaan agama lain. aku ada jumpa tafsiran2 pasal hal2 dan simbol2 dalam iklan ni. memang mengejutkan. licik betul mereka ni. sempat lagi selit2 dalam iklan yang macam ni. tapi aku jadi lagi marah bila membe aku sorang tu tunjukkan aku satu penghinaan dalam satu scene ni. sini aku ada print screen utk tatapan yang lebih jelas.

amacam? baru aku teringat, mana pergi tok imam mazhab hadari? pejuang bangsa melayu? FINAS guna penapis cap apa ni?



aku x hairan kalo yang buat iklan ni orang islam sendiri sebab pemikiran orang kita telah ditanam dengan konsep 'kongsi raya' yang diperkenalkan puak yang satu tu walaupun mendapat bantahan mufti2.

*video youtube daripada nuriz

September 4, 2010

kereta


camera :Diana+
film : kodak ektacolor pro 160s expired
locations : Jitra and Serdang

September 1, 2010

i feel like shit but at least i feel something

.
dikala aku mengharap kesenangan datang ketika berdepan kesukaran,
tekanan pula yang datang tanpa diundang.
gagal mengelak walau pelbagai cara aku cuba.
ahhhh...
aku mahu lari dari hidup yang penuh tekanan sebegini.
lari ke bulan? barangkali.

Allah, kuatkan lah hambaMu yang serba lemah ini.

August 17, 2010

bes jugak kena langgar kereta (2)

macam yang aku cakap sebelum ini, aku cadang nak angkat kereta kebal satu. baru macho sikit jalan atas jalan raya boleh langgar2 orang suka hati aku kan. perangai macam badak air suka sondol2. hasil pemerhatian aku, kos nak angkat kereta kebal ni boleh tahan tinggi. bukan semua orang mampu beli. kalo stakat dah ada ferrari tu jangan berlagak dengan orang yang dah ada kereta kebal. harga dia pulak kalo stakat basic tu pun dah boleh cecah dalam USD 60 juta ++. kalau nak terus kumpul duit sampai kiamat pun aku xmampu macam ni. ada x siapa2 nak jual kat aku yang second hand punya? jual murah2 sudah la. aku ni pun bukan ada duit pun.




*aku dah letih main spesies kereta kebal macam ni. nak jugak try yang betul2 punya.

August 9, 2010

SMK Tunku Anum Tunku Abdul Rahman kebanggaan Malaysia

pasukan MSS Kedah yang kebanyakannya pelajar2 SMKTATAR telah mendapat tempat ke-17 daripada 20 pasukan yang bertanding dalam MUPC World Champions 2010 yang berlangsung di Manchester. tahniah! satu pencapaian yang membanggakan buat pertama kali wakil negara beraksi mewakili South East Asia untuk ke peringkat dunia. nama Malaysia buat pertama kali nya tercatat di sana selaku pasukan yang bertanding. kelab2 handalan pun mula mendengar nama Malaysia dalam kancah bola sepak dan melihat bakat2 muda dari Malaysia beraksi. dan harap2 ada la mana2 kelab yang berminat untuk mendapatkan budak2 ni. nak harapkan team senior aku x tau lah bila agaknya bakal terjadi. ibarat menunggu israel menyerang amerika agaknya.

keputusan perlawanan seperti berikut:

Manchester United bt MSS Kedah (2 - 1)
Sutherland Sharks draw MSS Kedah (0 - 0)
FC Barcelona bt MSS Kedah (3 - 0)
Alta Loma Arsenal FC bt MSS Kedah (2 - 0)
MSS Kedah bt Hyundai Juniors (5 - 4 Penalties)
MSS Kedah bt Bucaspor (2 - 2) (5 - 4 Penalties)


walaupun tempat ke 17, tapi pengalaman dan pendedahan dari peringkat awal tu sangat bernilai. bukan stakat lawan bola, budak2 ni jugak dapat belajar banyak benda daripada pemain2 MU seperti Micheal Owen, Nemanja Vidic, Park JS, Antonio Valencia, Welbeck dan Macheda. bukan senang nak dapat peluang macam ni. jadi, gunakan peluang2 ini sebaik mungkin untuk masa depan bola sepak Kedah. opss. Malaysia (FAM tolonglah jangan pelingkup budak2 ni macam hangpa pelingkup bola sepak Malaysia). tahniah juga kepada pasukan bola sepak bawah 14 dan 17 tahun Kedah yang berjaya menjadi johan peringkat kebangsaan.

untuk maklumat lanjut atau apa2 gambar untuk ditatap boleh la usha melalui link ini dan ini.



*teringat zaman kecik2 time dok kat quarters guru SMKTATAR main2 dengan hantu. gila!

Slash dan Cuci The Musical 2

*peringatan. entri ini ditulis ketika penulis berada dalam keadaan 3.8/4 mengatuk

ini antara 2 event yang berjaya aku hadiri minggu lepas. aku memang x pasang niat langsung nak tengok Slash perform depan mata aku pada awalnya walaupun venue tu dekat sangat dengan rumah sewa aku dok sekarang. aku bukan peminat Slash dan jugak GnR. kalo stakat dengar 2/3 lagu GnR tu baik aku simpan duit aku untuk simpanan mendirikan rumah tangga lagi bagus kan. tapi, dalam diam2 aku kagum dengan kebolehan Slash menggoreng gitar dengan sedap sekali. rezeki aku datang malam tu tanpa diduga. member aku sorang tu dengan bergaya mengajak ke konsert berkenaan berbekalkan tiket percuma beramai2. aku layankan saja. benda percuma jangan ditolak. yang datang pulak Slash. bukan calang2 orangnya. lagenda rock. persembahan Slash bersama bandmates yang lain memang mantap sekali.


event seterusnya ialah Cuci the musical 2. ia lebih kepada teater berbentuk komedi dan diselitkan beberapa adegan aksi. aku xleh nak komen pasal perbezaan antara cuci musim 1 dan 2 kerana terus terang aku cakap aku x tengok pun cuci the musical 1 yang lalu. port yang aku duduk pulak kurang memuaskan. yelah. mungkin kerana ianya tiket yang paling murah. tentu sekali portnya pun kurang menarik berbanding tiket mahal2 belaka. beberapa scene agak terlindung namun secara keseluruhannya sangat berbaloi dengan apa para pelakon semua persembahkan kepada penonton. harap2 jkaosj aishdoiaj zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

August 2, 2010

bes jugak kena langgar kereta

macam yang aku penah cakap sebelum ini, aku cukup pantang dengan spesies x reti bagi signal time nak tukar lane atau membelok ni. susah sangat agaknya nak bagi signal tu. budak tadika pun pandai lagi rasanya. sebab tu setiap kali aku naik moto aku akan takut dengan spesies2 macam ni. sebab spesies2 macam ni lah yang banyak membunuh atau mencederakan penunggang motorsikal. ye lah. moto sentuh sikit dah boleh rebah, bukan macam kereta ada 4 tayar. kebencian aku terhadap spesies2 macam ni bertambah apabila aku dilanggar sebuah kereta myvi yang dipandu amoi separa bogel ketika sedang menunggang motorsikal. kena langgar pulak time hujan rintik2, jalan licin macam main ice skating. perghhh. dah macam dalam aksi filem hollywood pulak. nak tukar lorong tu tengok lah side mirror dulu dan bagi lah signal. senang bukan? x susah pun. nasib baik kaki aku kuat macam superman.

gua berazam nak kumpul duit banyak2 lepas tu gua nak angkat kereta kebal satu. senang sikit. bleh langgar orang suka2 hati aku.

July 27, 2010

Malaysia dan Indonesia mahu menjadi tuan rumah bersama untuk Piala Dunia?

panjang pulak tajuk entri aku ni. lebih kurang seminggu yang lalu, ada kenyataan yang dikeluarkan pak menteri sorang tu cakap Malaysia ada hati nak jadi penganjur bersama Indonesia untuk edisi Piala Dunia yang aku x pasti tahunnya. macam2 juga suara dan pendapat positif dan negatif dikeluarkan oleh peminat2 bola sepak Malaysia. yang x minat pun turut sama nak komen. ahh. lantak lah. masing2 ada mulut dan tangan kan.

antara pendapat yang diterima:

"stadium cap ayam ada hati nak anjur piala dunia."

bercakap mengenai stadium, pada mata kasar aku, Malaysia masih belom mempunyai stadium yang betul2 layak untuk menganjurkan Piala Dunia buat masa ini. pasal indon tu lantak depa lah. Stadium Bukit Jalil dan Shah Alam?? kedua2 stadium ni kelihatan cantik dah mampu mengisi jumlah penonton yang ramai. tapi malangnya, kualiti padang ragut rumput memang mengecewakan. kalo anda tonton menerusi kaca tv tu mmg nampak lawa kan. tapi hakikatnya? hmmm. bila aku pijak kaki kat situ setelah ceroboh masuk stadium satu ketika dahulu (jangan tiru aksi ini, serius perangai aku dan lain2 yang terlibat sama tu macam lembu gembira terlepas dari kandang), baru aku prasan yang padang skolah aku lagi lawa. patut la player2 chelsea bukan main lagi hentam mutu padang Malaysia. macam padang ternakan lembu kata mereka. boleh mendatangkan kecederaaan kepada pemain. tetapi ini bukan masalah yang besar jika Malaysia mempunyai suntikan kewangan yang baik. ahhh. bak kata menteri sorang lagi tu plak Malaysia bakal bankrupt. apa cerita ni? masih ada hati nak anjur piala dunia? suntikan wang yang banyak diperlukan untuk mengubahsuai stadium2 lain yang kelihatan usang dan kecik, serta menggunakan kepakaran teknologi dari luar dalam mengendalikan stadium dan juga menjaga kualiti rumput. South Africa sendiri sebelum piala dunia pun mampu menyiapkan stadium2 baru dan mengubahsuai stadium2 lama menjadi baru. Malaysia xkan x boleh kot? owh, lupa plak. Malaysia dah nak bankrupt.

"industri pelancongan bakal menjana wang berlipat ganda"
satu kesan positif jangka panjang untuk industri pelancongan. kemudahan infrastruktur mungkin menjadi bertambah baik. macam2 kesan positif kalo nak cakap kat sini. jadi, aku tinggalkan.

"pemain2 Malaysia main macam budak skolah ada hati nak main WC"

aku rasa ini yang patut diberi keutamaan. kalo masuk piala dunia atas tiket tuan rumah dan bakal mencatat rekod baru pasukan paling teruk kena blasah baik lupakan saja hasrat tu. bukan mahu menghentam dan tidak menyokong, tapi biarlah realistik. gua pun penah masuk stadium sokong Malaysia beb. tapi pak menteri perlulah realistik. omputih umur belas2 dah ikat kontrak dengan kelab2 handalan, pemain kita? umur 17 main bola level skolah lagi. apa cerita? FAM perlu merangka projek pembangunan dari bawah dan meneruskan kembali usaha arwah Dato Basri Akil yang telah dihentikan dahulu. FAM pun satu. macam taik lembu.

aku rasa lebih baik malaysia bergerak sendiri menganjurkan piala dunia kerana aku kurang yakin dengan kemampuan indonesia. ye lah. sana sini ada bom. sapa la nak vote kalo indon jadi tuan rumah kan? lagi satu, indonesia jugak gagal menjadi tuan rumah piala asia yang baik apabila secara tiba2 lampu limpah stadium terpadam pada aksi final. memalukan. lupa bayar bil letrik agaknya.

yang lebih utama, malaysia perlu menyediakan pemain2 pelapis yang betul2 berkualiti di peringkat antarabangsa supaya kesinambungan kejayaan dapat diteruskan. jangan baru menang sukan sea selepas 20 tahun dah melalak x henti2. rileks2 sudah. Piala Asia pun xlayak2 lagi. perancangan dan usaha ke arah itu perlu dilakukan secara serius bukan hanya melepaskan batok di tangga kerana begitu banyak kesan sampingan positif jangka pendek dan jangka panjang bakal diperoleh penganjur piala dunia lantas ianya sesuatu yang diimpikan banyak negara.

walaupun agak mustahil untuk berjaya, namun semangat itu penting. hehe.

July 21, 2010

Coheed and Cambria Live in KL !!!!!


pada awalnya, band ni bakal menjadi open act untuk Slash Live in Singapore dan tiada sebarang perancangan untuk ke Malaysia. namun, atas permintaan peminat2 di Malaysia, Junk magazine telah berusaha dan berjaya membawa band ini ke Malaysia pada 1 Ogos nanti. bagus betul Junk magazine ni. aku pasti mesti ramai peminat2 C&C di Malaysia gembira dan teruja. di sini aku ada satu pertanyaan macam biasa. ada x siapa2 nak belanja aku? jangan malu jangan segan ye.

July 17, 2010

ulasan world cup yang lepas

kejohanan bola sepak piala dunia baru saja dah hampir seminggu melabuhkan tirai. baru sekarang aku berkesempatan publish post yang dah lama aku tulis ni. maklumlah ada sedikit masalah yang perlu diatasi. berikut merupakan komen2 aku tentang piala dunia yang berlangsung

Tuan rumah (Afrika Selatan) :
tahniah! penganjur yang berjaya. pasukan afrika selatan juga berjaya mengutip 4 mata. satu pencapaian yang bagus bagi pasukan yang masuk atas tiket tuan rumah. gua dengar beberapa hari lepas buletin utama tv3suku cakap malaysia ada hati nak jadi tuan rumah jugak. nanti lah aku tulis pasal ni.

Penyandang juara (Itali) :
aksi yang memalukan di mana group stage pun xlepas. cannavaro mesej aku cakap punca kekalahan itali sebab materazi x main. agak2 boleh pakai x cakap mamat ni?

vuvuzela :
benda yang menghasilkan bunyi macam tebuan nak berak ni sangat aku xsuka. sakit telinga lah oi. malah, bunyi vuvuzela ni menenggelamkan suara penonton bersorak atau chanting. aku sangka penonton2 ketiduran dalam stadium, tapi bila camera zoom ke arah penonton, dapat dilihat mereka bersorak. tapi kesian, sia2. haram x dengar langsung

pasukan2 asia :
korea selatan dan jepun sangat membanggakan asia. tahniah!

bola sepak :
macam yang aku tulis sebelum ini, kritikan dan cacian ke atas bola jabulani meningkat dengan mendadak. buktinya, banyak gol2 pelik hasil kesilapan penjaga gol mengagak perubahan arah bola yang pelik. jugak, hanya 3 pasukan yang berjaya menjaringkan gol secara terus menerusi sepakan percuma iaitu jepun, korea selatan dan uruguay. FIFA akhirnya mengakui kepelikan bola jabulani ini

pengadil dan penjaga garisan :
beberapa orang pengadil dan penjaga garisan sangat mengecewakan. Subkhidin jauh lagi bagus. tapi impian kita semua tidak tercapai untuk menyaksikan wakil tunggal negara ini mengadili mana2 perlawanan. apakan daya.

Paul sotong kurita :
agak2 hidup lagi x sotong ni?

Diego Forlan:
belakangan ini, mamat ni memang banyak improvement dan antara penyerang digeruni di La Liga berbanding ketika menyarung jersi Man Utd satu ketika dulu. pemilihan Diego Forlan selaku pemain terbaik piala dunia memang sesuatu yang tepat. beliau merupakan nadi pasukan Uruguay dan mempunyai ciri2 kapten yang berkaliber. bukan macam kapten team yang satu tu, bajet star, dah la kuat diving pastu akan bising2 dekat ref dan bila kalah pulak, tengok kamera sambil ludah depan kamera. perangai macam lembu.

perlawanan akhir :
agak bosan menonton game ni. antara game final yang kurang menarik untuk ditonton. pengadil jugak mungkin penyebab. sikit2 bagi kad, advantage pun dia malas nak bagi. penat katanya. bagi kad x penat pulak mamat inggeris ni.

sepanyol juara dunia??:

sepanyol: kalah perlawanan pembukaan dengan pasukan kerdil, kemenangan terbesar hanyalah 2-0 itupun menentang pasukan Honduras, bergelut menewaskan Portugal. hampir tersingkir ketika menentang Paraguay, dan hanya bernasib baik melangkan ke peringkat separuh akhir kerana penjaga garisan tidak mengesahkan gol penyerang paraguay dengan mengatakan ianya offside padahal beliau jelas berada dalam keadaan onside dan juga kegagalan Cordoza menyempurnakan penalti untuk paraguay. nyata sekali Sepanyol bukan lah pasukan terbaik dalam kejohanan kali ini. tapi itulah bola sepak, nasib dan tuah juga memainkan peranan. aku agak kecewa sebenarnya kerana piala dunia hilang serinya pabila pasukan yang tidak beraksi baik sepanjang kejohanan bergelar juara dunia. ya, memang sepanyol merupakan pasukan yang kuat dan mempunyai ramai pemain2 bintang tetapi prestasi mereka di Piala Dunia tidak setimpal dengan gelaran Juara Dunia yang mereka dapat sekarang.

July 10, 2010

malas

wah.entri terakhir yang aku tulis dah berusia lebih dari daripada sebulan. dan aku baru perasan yang aku malas untuk menulis belakangan ini. nanti aku cari sebabnya ya.

June 1, 2010

memperkenalkan Jabulani

akhirnya ada jugak masa untuk aku update blog ni yang dah lama aku tinggalkan. dan nampak gayanya ramai jugak yang berminat nak beli blog aku ni. tapi bila aku pikir2 balik, aku batalkan hajat aku tu. sayang beb nak jual. okay. kali ni aku nak cakap pasal bola pulak.

Adidas baru2 ini memperkenalkan bola rasmi yang bakal diguna sepak untuk kejohanan Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan beberapa hari lagi. bola ini merupakan bola yang ke-11 diperkenalkan oleh adidas untuk edisi piala dunia dan ia diberi nama Jabulani. kedengaran agak lucu bagi aku. baik letak nama ayahpin lagi sedap kot.


amacam? cun x?
sejak ia diperkenalkan dan telah mula digunakan oleh pemain2 dalam sesi latihan untuk membiasakan diri dengan bola ini, macam2 komen negatif diterima dan pihak adidas dengan tenang membidas dakwaan2 pemain dan pengurus pasukan yang pelbagai itu.
berikut merupakan komen2 daripada pemain2 yang sempat aku temu ramah:


Julio Cesar (Brazil):

“It’s terrible, horrible, It’s like one of those balls you buy in the supermarket.”

Hugo Lloris (France):

"This ball is a disaster. We played with it in the Coupe de France this winter. We must get used to it.All goalkeepers will be well under pressure. We will each share of madness. In fact, I don't ask myself this question. I just know that with this kind of ball they can score from anywhere.What is strange is that these balls, when they are in the air, may very well never come down, or they could descend very quickly.Goalkeepers must be constantly alert, constantly analyzing.

Marcus Hahnemann (USA):

"It's horse[crap], It's the worst soccer ball I've ever played with because it's plastic and feels like [crap] when it comes off your foot. It moves like crazy. Like a cross.

Pazzini (Italy):

"The new balls are a disaster. It's not only a problem for goalkeepers, but also for us strikers.

"When a cross comes in, you go to head the ball, but it moves half a meter and you end up just shaving it on contact."

Iker Casillas (Spain):
"It’s a little sad that in a competition as big as the World Cup to have such a poor ball. It’s not just the goalkeepers complaining, but the outfield players as well."

Fabiano (Brazil):
“It’s like someone else is controlling the ball, it suddenly changes direction”

David James (England):
"The ball is dreadful. It is horrible, but I suppose it is horrible for everyone. You saw that from Frank Lampard's free-kick in the first half against Japan, which dipped wickedly, so it will be interesting."

Buffon (Italy):
“The trajectory is really unpredictable.”



bunyi macam sampah je bola ni. apa komen anda?

May 13, 2010

peristiwa 13 Mei

aku yakin semua tahu pasal peristiwa 13 Mei 69 iaitu peristiwa berdarah yang berlaku puluhan tahun dahulu. siapa xtau sah ponteng kelas sejarah time form 3 masuk toilet hisap rokok. 13 mei 69 merupakan peristiwa pembunuhan perkauman secara berjemaah tanpa belas kasihan yang banyak meninggalkan impak kepada negara kita. 41 tahun berlalu, semua kita mengharapkan supaya kejadian sama tidak akan berulang lagi. baru lah nak jalan kaki kutip surat2 dalam peti surat depan rumah tu rasa selamat sikit kan? eh, aku bukan nak cakap pasal peristiwa ni. aku pun x lahir lagi time ni. aku ingat nak cakap pasal peristiwa 13 mei yang satu lagi tu. peristiwa yang berlaku 2 tahun lepas.

yeaahhh. dah dua tahun rupanya aku berblogging. jadi bulan ni ada special sikit sebab ada tawaran diskaun kepada siapa2 yang nak beli blog ni. untuk maklumat lanjut, usha lah entri sebelum ini ya. aku pun dah malas nak menulis blog dah ni. mahu berehat buat seketika.

selamat ulang tahun ke-2 tujuhbelasduabelas.blogspot!



May 12, 2010

aku ingat nak mula jual blog ni.

aku dah malas nak menulis dah ni. sebok memanjang. ada x siapa2 nak beli blog ni? kalo berminat jangan malu2, segan2 contact aku ya. sampai hujung bulan ni aku bagi potongan diskaun 30%. 5 orang pembida terawal aku tambah lagi diskaun 10%. apa tunggu lagi?






May 9, 2010

jom mandi

camera: Diana+
film: fujichrome velvia 100f
location: subang perdana court 10

May 7, 2010

hasil pertama nuff

ni lah hasil pertama tabung nuff aku. kasut futsal glow in the dark. patut la bekalangan ini nafsu aku untuk menyepak bola semakin membuak2. lepas ni aku cadang nak simpan duit tabung untuk masa depan plak. terima kasih semua :)

akhirnya sempat jugak aku update blog ni walaupun secara ringkas

May 1, 2010

31580 days and 6 hours remaining

petang ni sangat membosankan. bosan macam tengok buletin utama dekat2 nak pilihan raya. tiada aktiviti berfaedah selain tidur yang aku berjaya lakukan. selebihnya aktiviti membuang masa. disebabkan kebosanan, aku nekad untuk install kembali game bola sepak ke dalam laptop aku ni setelah sekian lama aku berpuasa daripada bermain game bola sepak ni. bukan apa, game2 macam ni boleh buat aku buang masa yang banyak. ok. sedang aku copy files yang diperlukan dari external hard disk membe aku ke laptop ni, aku buat macam2 benda lain. bila aku datang tengok, masih belum siap. aku sambung lagi buat benda lain. bayangkan situasi ini berlaku berulang2 kali ya. lama betul aku tunggu, tapi tak siap2 lagi. kemudian barulah aku sedar sesuatu.

macam gampang kan? Kahkah. agak2 aku hidup lagi tak time files ni dah berjaya dicopy? terus batal hajat aku nak main game bola sepak petang ni. damn. nampak gaya malam ni kena sepak bola yang real punya guna kasut futsal baru. Chow

April 30, 2010

facebook (3)

aku mula berjinak2 dengan facebook yang dicipta mamat yahudi sorang tu dalam tahun 2008 yang lalu. tujuan asal hanya untuk suka2 mencuba benda baru. facebook kelihatan lebih menarik berbanding friendster dan myspace kerana aplikasi2 yang terdapat di dalamnya ala budak2 dan ia tidak terdapat di laman sosial musuh2nya ketika itu. lantas, friendster dan myspaceku berhabuk aku tinggalkan. sedikit demi sedikit perubahan dapat dilihat dan lebih membuatkan ia kelihatan dewasa. tapi belakangan ini, aku jadi mual dan menyampah dengan pengguna2 yang mencipta group or page seperti berikut:

I Bet Kedah can get 100 000 Fans before any other Malaysian State
I Bet Kelantan can get 100 000 Fans before any other Malaysian State
I bet females can reach 1 million before males do !!!
I bet malaysia can get 1 million fans than other state
Bolehkah pisang ini mendapat lebih ramai fans dari Farah Fauzana?

apa motif group atau page ini dicipta? sekadar suka2? sekadar buang masa? sekadar menunjuk2 dan membangga kalau matlamat itu tercapai? ataupun mamat yahudi tu akan bagi award jika berjaya mencapai misi tersebut? aku pun xpaham apa yang dikejar. semak home page aku kalau ada dalam kalangan member2 aku yang join benda2 alah ni. nak tengok frens' status sejam yang lalu pun potong stim nak kena tunggu load older posts yang bersepah2 benda camni. nak hide x bleh. lainlah kalo hide terus orang tu kan. damn!


nak salahkan orang yang create pun xleh jugak sebab ada jugak org yang join. ahhh. 2x5. hehe. chill :)

April 26, 2010

buletin utama

aku ni spesies jarang tengok tv. tapi ada jugak rancangan2 yang aku minat untuk tonton. antaranya ialah buletin utama kat tv3suku tu. programnya kelihatan bagus kerana macam2 berita terkini yang berlaku dalam dan luar negara dikhabarkan kepada umum. baru lah kelihatan macam orang2 matang sikit bila tengok program2 macam ni. xkan aku nak tengok program nyanyi2 kot. tu rancangan kegemaran kanak2 alam persekolahan. ok. berbalik kepada buletin utama. anda pun sudah pasti penah tengok kan. program bermaklumat dan mendapat rating yang tinggi. cuma aku jadi loya dan muak bila tonton buletin utama jika terdapat pilihan raya kecil atau besar yang bakal berlangsung. bukan apa. politik xhabis2 sepanjang masa. aku bukan nak dengar pasal politik2 ni. banyak lagi kot benda penting lain yang perlu dihebahkan. nak jugak aku tau berita2 atau perkara2 penting yang sedang berlangsung atau telah berlangsung. tapi mereka ni x habis2 dok berpolitik hasut sana hasut sini. balik2 kalah jugak. baik majukan bangsa lagi berfaedah kan. hehe. dah. chow.

baik aku blogwalking usha blog2 orang lagi bes. kan2?

April 24, 2010

entri tiada tajuk


kamera : Diana+
filem : Fujichrome Velvia 100f
lokasi : sekitar subang jaya
proses : Photosun SS2. kelana jaya.

April 18, 2010

Kick Ass dan Achik Spin Meninggal Dunia

1. ni kali pertama dalam sejarah aku nak review tentang filem. xpasal2. filem bertajuk Kick Ass. secara jujurnya, aku tidak tahu pun tentang kewujudan filem ni sebelum ini. hanya mendapat tahu setelah diajak oleh suraya untuk menonton bersama. katanya filem berunsur komedi. aku on je. nasib menyebelahi kerana dapat tiket yang orang book tapi x datang2 amik atau terlewat tu aku xpasti. ahh. itu bukan urusan aku. biarkan. owh. terima kasih. awal2 masuk, aku dah ready nak gelak kuat2. dengan harapan orang2 sekeliling x segan silu nak gelak jugak. mau aku sorang gelak, nanti orang gelakkan aku pulak. ok. cerita ni aku xtau nak cakap macam mana. cerita mengenai seorang remaja biasa2 nak jadi superhero. dia bajet mudah kot nak jadi macam superman, batman, kluang man, bla3 tu. kemudian macam2 lagi lah kejadian pelik dan tidak dijangka berlaku. dan bermacam2 spesies org lagi lah dia ketemu. aku malas dah nak review sebenarnya. nanti x suspen kalo anda belum tengok lagi. lawak2 dalam cerita ini best. bukan macam lawak dalam raja lawak ok!. dan cerita ni jugak sangat unexpected berbanding tanggapan awal ramai orang. yeah. go watch it! berbaloi baloi.


2. takziah kepada keluarga Achik Spin atas pemergian beliau. walaupun aku tidak mendegar lagu2 nyanyian beliau yang bukan dalam spesies telinga aku boleh dengar, tapi aku rasa ramai kot peminat2 dia ni. takziah. ni ada video kemalangan tersebut aku rembat dari utube.

April 11, 2010

negeri sembilan juara piala fa 2010

komen2 aku mengenai perlawanan akhir semalam

permainan :
aku lihat kedah lebih banyak mendominasi permainan walaupun turun tanpa ramai tonggak utama termasuk penjaring terbanyak Liga Super setakat ini, Azlan Ismail, kapten pasukan, Victor Andrag, Shafizan Hashim dan Ahmad Fauzi Shaari yang digantung dan cedera. bangga melihat pemain2 muda kedah lebih menyerlah berbanding pemain negeri sembilan yang turun selaku pasukan pilihan. overall, banyak passing yang entah kemana bagi kedua2 pasukan, dribble yang mudah dirampas lawan dan spesies bawak bola lari keluar padang pun banyak jugak ni aku tengok. ish2

gol:
gol gerakan satu dua bad dan syafiq menarik. macam mana kedah bleh bagi gol yang mudah kepada negeri sembilan ni? adoi. mungkin pertahanan kedah bermain secara berhati2 kerana masing2 telah menerima kad kuning daripada pengadil yang macam lancau.

penalti:
tahniah n9 kerana berjaya menang sepakan penalti. kepada pasukan kedah, jangan kecewa. kalah penalti tu perkara biasa. Beckham pun sepak penalti melambung apa.

pengadil dan linesman:
mana janji FAM nak sediakan pengadil berkualiti? shit. terbukti FAM sampah. sampah berulat! pengadil jelas telah merosakkan permainan. pengadil macam ni memang taik. terlalu berat sebelah. ini bukan alasan kedah kalah. tapi ini adalah alasan kepada mutu permainan yang kurang menarik ditunjukkan kedua2 pasukan dimana pemain2 negeri 9 begitu mudah mendapat sepakan percuma dengan hanya menjatuhkan badan manakala pemain kedah sukar mendapatkan sepakan percuma walaupun diterjah keras. ini bukan pertama kali aku lihat di stadium pengadil2 malaysia ni berat sebelah. dah banyak kali dah. tapi ini pertama kali aku lihat pengadil macam ni di pentas final yang aku hadiri. potong stim. linesman BUTA!!!
image from : hijaukuning.com

penyokong:
walaupun Stadium Bukit Jalil terletak berdekatan dengan negeri sembilan berbanding Kedah, namun, penyokong2 kedah dilihat lebih ramai berbanding penyokong negeri sembilan. tahniah penyokong kedah kerana sanggup datang dari jauh.

apa jadah FAM kosongkan gap yg jauh antara kedua2 penyokong?
skali tengok stadium dah macam separuh kosong. apa cerita FAM ni? ini negeri 9 menentang kedah kot. kedua2 pasukan mempunyai penyokong yang sopan. jangan risau. tiada bakar2 bakal berlaku. kami terima kekalahan secara profesional.

skali lagi tahniah negeri sembilan kerana menang piala FA buat pertama kali. tahniah jugak kepada pemain2 kedah kerana bermain baik dan berjaya mendapat anugerah pemain terbaik (Baddrol bakhtiar) dan penjaga gol terbaik (Mie yeh). diharap pasukan kedah dapat bangkit dalam aksi liga super. glory2 kedah!

April 9, 2010

Jemputan majlis kenduri

tarikh : 10 April 2010
masa : 8.45pm- 10.45pm
tempat : bukit jalil

perlawanan akhir Piala FA 2010. Negeri Sembilan menentang Kedah.

anda semua dijemput ke majlis kenduri gol. pasukan mana yang bakal kenduri gol tu aku x pasti. harap2 dua2 team dapat kenduri gol. baru menarik untuk ditonton kan. tapi apa2 pun dah tentu aku mengharapkan pasukan kesayangan dapat membawa pulang piala FA setelah kehilangan piala tersebut musim lalu. shit. walaupun pasukan Kedah dilihat tidak konsisten pada musim ini, namun aku percaya barisan2 pemain sedia ada mampu membuat sesuatu. malas dah aku nak tulis banyak2. jom lah meriahkan majlis ini. jangan jadi poyo cakap x layan bola sepak Malaysia. konon layan liga omputih la. orang macam ni boleh blah. sedar sikit diri tu makan nasi lauk sambal belacan jugak bro.

pulun kedah pulun. kalah menang bukan ukuran. sokongan sepanjang zaman beb.

April 2, 2010

kiamat makin dekat!

ni apa cerita?
bapak aku banyak bergantung kepada ubat2an sejak diserang serangan jantung bertubi kali bertahun yang lepas. beliau pergi ke hospital untuk mendapatkan ubat sakit jantungnya seperti biasa. kali ni, pabila beliau tiba di hospital alor setar, apa cerita nurse tu cakap "ubat dah xdak. kerajaan xdak duit nak beli ubat."

shit. RAKYAT DIDAHULUKAN, pencapaian diutamakan.

March 28, 2010

caliban datang lagi

Caliban bakal membuat penampilan mereka yang kedua di Malaysia setelah kali terakhir mereka membuat persembahan di sini iaitu 1 tahun yang lalu. tahun lepas aku miss tengok caliban perform depan mata. sangat jeles dengan rakan2 yang dapat tengok ok. harap2 tahun ni dapat kesempatan untuk p event ni. jom weih.
Caliban live in Malaysia. 11 april 2010. One Cafe, Kuala Lumpur.

sedikit info tentang Caliban:
  • band hardcore dari Germany
  • ditubuhkan pada tahun 1997
  • 7 album setakat ini berjaya dihasilkan
  • lagi info sini

March 27, 2010

Earth Hour 2010

penat aku tulis panjang2 tadi. skali firefox buat hal. lan**u betul. ok aku ringkaskan. apa jadah aku nak offkan lampu pukul 8.30 malam sampai 9.30 malam ni. gelap ok. mata aku bukan mata burung hantu. kalo stakat nak berjimat tenaga dan melahirkan kesedaran tentang masalah iklim tu, bukan ini caranya kan? setakat sejam off pastu biarkan lampu2 on memanjang hari2 biasa macam kat rumah sewa aku ni baik x payah kan. aku pun xtau dah macam mana nak jimat bil elektrik yang semakin melambung2 ni. sekejap aku off, nanti ada tangan yang bukak tv, lampu, kipas dan bermacam2 lagi peralatan elektrik bla3 pastu tinggal. macam biasa. apa kesah. bil bayar sama2. shit. eh, melalut cerita bab bil elektrik rumah plak. ok. kepada mereka yang nak sertai event ini, semoga berjaya mencapai matlamat anda. woohoo. earth hour aku jam 2 pagi esok. xmain la sejam2 ni. aku off sampai 18 jam. baru jimat beb.

petang2 lampu2 jalan dah start memancarkan cahaya di bawah cahaya matahari. apa cerita?

March 26, 2010

iklan x berbayar (5) : yamaha electronic drum FOR SALE!!!!

Details
: Yamaha Digital Drum Kit DD-65
: All-in one compact digital drums
: Eight touch-sensitive drum pads with two drum pedals
: Real drum kit layout for easy playing
: Real authentic drum sounds
: 100 built-in songs with special mute button that allows 'minus-one' practise
: AUX IN jack lets you to connect an MP3 player and play along with your favourite music
: Built-in Flash ROM memory (record and store played songs, import external songs from computer via USB-MIDI interface)
: 4 wood drumsticks included

Original Price
: Rm 1080

Selling price
: Rm 750


sesiapa yang berminat boleh menghubungi saudara syahrul iman di syahrul_iman7@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan juga luahan rasa minat anda. hanya mereka yang betul2 serius akan dilayan. tapi aku rasa mamat ni akan layan jugak kalo ada gadis2 nak ngorat dia. lupa plak. anda juga boleh menghubungi beliau di blognya.

churpchurp dan twitter

aku baru sahaja join churpchurp dan ia kelihatan agak menarik kerana ia menggunakan saluran twitter untuk menjana wang. tiada bayaran dikenakan untuk join. free of charge kata omputih. hmmm. camna nak cakap lagi haa? ahhhh.
aku malas nak cerita tentang churpchurp ni sebenarnya. jujur aku cakap, aku pun x habis baca lagi apa itu churpchurp ni dengan lebih lanjut. hanya sekadar paham2 macam tu ja. ok. kepada mereka2 yang berminat tu jom la join churpchurp dan follow twitter aku skali kalo sudi. nanti aku klik2 ads hangpa jugak k :) aku nak tidur dulu. selamat malam.

March 25, 2010

hot air balloon

ahad yang lepas, aku berkesempatan ke putrajaya untuk menghadirkan diri ke putrajaya hot air balloon fiesta (apa ntah nama event tu..aku main tibai ja ni). tiba dalam jam 8.30 pagi dan agak mengecewakan awalnya apabila tiket2 telah habis dijual. tapi, bila tengok keadaan belon untuk diterbangkan pengunjung awam serta ketinggian belon tersebut, aku sedikit pun tidak rasa rugi tidak dapat peluang menaiki belon tersebut. pokok kelapa lagi tinggi rasanya. ayat amik hati beb. manusia memang ramai kat tempat tersebut. dan kebanyakkan mereka masing2 membawa camera dslr besar gabak. apa barang aku bawak kamera plastik seberat 230 gram.




senyum sikitt. *snap* haa. nanti aku upload hasilnya ya.

March 19, 2010

UEFA champions league draw for quarter finals

2009/10 UEFA Champions League draw
Quarter-finals: 30/31 March & 6/7 April
1: Olympique Lyonnais (FRA) v FC Girondins de Bordeaux (FRA)
2: FC Bayern München (GER) v Manchester United FC (ENG)
3: Arsenal FC (ENG) v FC Barcelona (ESP, holders)
4: FC Internazionale Milano (ITA) v PFC CSKA Moskva (RUS)
Semi-finals: 20/21 & 27/28 April
1: Winner quarter-final 2 v Winner quarter-final 1
2: Winner quarter-final 4 v Winner quarter-final 3
Final: Santiago Bernabéu, Madrid; 20.45CET, Saturday 22 May

Winner semi-final 1 v Winner semi-final 2

nampaknya, arsenal bakal menjadi lauk sajian makan malam pasukan barca. untuk saingan kali ni, team EPL hanya tinggal 2 pasukan. chelsea awal2 lagi dah ditunjukkan jalan keluar oleh inter milan yang dibimbing bekas pengurus yang menaikkan nama chelsea satu ketika dulu. aib aib. chelsea memang mengaibkan. berapa banyak lagi wang yang diperlukan untuk membentuk pasukan mantap seperti yang diharapkan? sama saja macam Real Madrid. sembang lebat tapi hasil sampah. yeahh. aku predict Lyon, Manchester United, Barca dan Inter akan melangkah ke peringkat separuh akhir. tapi bola itu bulat. macam2 kemungkinan boleh terjadi.

kes kecurian kabel elektrik makin menjadi-jadi

camera: Diana+
filem: fujichrome provia 100f
lokasi: jitra, kedah

March 17, 2010

perihal radiohead

setiap kali aku dengar lagu2 radiohead kepala aku mesti akan jadi macam ni. xboleh nak control. adoi.

March 13, 2010

ralat itu normal (3)

MARA owh MARA. kenapa la hantar aku belajar di tempat yg macam ni? tempat yang aku sendiri pun x tahu macam mana nak gambarkan. mana pergi janji manis mu(pegawai2 MARA)? konon nak tolong kaum bumiputera. sampah! atau salah aku menerima tawaranmu satu ketika dahulu. owh..mungkin jugak salah aku x study gila2. gila. aku ingat nak bukak bisnes macam ni lah. baru senang aku nak tanggung biaya pelajaran aku sendirian kelak. haha.

doakan masa depanku cerah ye :)

March 8, 2010

ada jugak species yang "please follow me back" ni kan. haha. desperate agaknya.
kenapa perlu bertanya mengapa mereka begitu, baik lagi jika bertanya mengapa aku begini.


adat nak berdoa kena doakan untuk diri sendiri dulu kan, pastu barulah diikuti dengan yang lain.

March 4, 2010

Bandung

22/2/10
hari pertama. ketibaan ke kota bandung agak lewat kerana penerbangan ditangguhkan atas masalah cuaca yang kurang enak. tiba di sana sekitar jam 5.30 petang (sejam lewat berbanding waktu di Malaysia). waktu ni dah nak gelap walaupun baru pukul 5.30. Ibu Tatik datang menjemput di Lapangan Terbang Bandara Husein Sastranegara lalu dibawa ke Wisma Gandapura untuk bermalam. pertama kali menjejakkan kaki kat sini, aku kehairanan melihat lampu isyarat semua x berfungsi tapi traffic lancar je. then, baru lah aku paham bila tengok tabiat pemandu2 kat sana yang bersikap sopan dan tidak mementingkan diri sendiri. jauh sangat bezanya dengan pemandu2 di Malaysia. ahhh. kita lah tu, bukan orang lain. bak kata Pak Jaya "kami di sini anggap jalan tu hak bersama, bukan bapak sendri yang punya. orang Malaysia ni egonya tinggi" (pandai2 la translate ke slang Indon ye, aku x ingat ayat2nya tapi lebih kurang macam ni la bunyinya). owh, hampir lupa, membe aku sorang tu siap sokong lagi statement Pak Jaya pasal ego driver malaysia ni. yeahhh. memang betul pun kan. nanti aku cerita siapa Pak Jaya. aktiviti malam hari hanya keluar makan di restoren berdekatan. jalan kaki. saving. perghh. makanan memang terbaik. tempat nampak macam mahal tapi still boleh consider berpatutan lagi. jauh lebih murah berbanding tempat2 makan yang sejenis dengannya di Malaysia!

23/2/10
hari ni semua bangun awal. excited nak keluar shopping. masing2 ghairah bila baca review2 orang pasal bandung. pukul 8 lebih lagi dah sampai ke Cihampelas Walk menaiki angkutan kota. baru saving sikit. sekali naik dalam 7 kupang macam tu. tempat ni menurut kata orang banyak sangat jeans2 murah sampai nak termuntah bila nampak. ia hanya dibuka bermula jam 10 pagi. sementara tunggu, amek gambar, macam biasa. then, bila di bukak, start lah usha2 barang. aku malas nak komen pasal jeans2 yang kononnya banyak tu. haram betoi. sehelai shirt Macbeth sahaja yang berjaya menarik minat aku. kemudian, semua beransur ke Jalan Dago. haa. sini memang baik untuk bershopping. sepanjang jalan banyak factory outlet. malamnya pula, bertemulah dengan Pak Jaya. pemandu angkutan kota yang telah memandu angkutan sejak berusia 14 tahun. malam menjelma, dinner di restoren sapu lidi.

24/2/10
hari ni pak jaya diupah untuk membawa rombongan seramai 9 orang tadi untuk ke tempat2 tertentu. bukan main seronok lagi pak jaya. x perlu lagi bersusah payah mencari pelanggan angkutannya untuk hari itu. keghairahan pak jaya terserlah apabila beliau tiba sejam lebih awal berbanding waktu yang ditetapkan. 7 pagi dah terpacak tunggu dengan senyuman lebar macam orang baru timang anak kembar. van yang buruk pun dah bertukar yang lawa. semangat kan pak jaya? destinasi pertama, tangkuban perahu. sejenis gunung berapi. aku tidak pasti sama ada gunung ini aktif atau tidak. untuk kepastian, tanya sama encik google. bes kat sini, sampai2 ke tempat air panas di bawahnya, ramai yang datang untuk mengurut kaki anda tanpa diminta. kemudian, ke ladang teh mengorat makcik2 tengah petik teh tu sebentar. dah letih bergambar, pak jaya bawak ke suatu perkampungan berdekatan untuk mencuba sate kelinchi atau sate arnab dalam bahasa melayunya. kemudian (lagi), kami bergerak ke muzium geologi. perghh, tengok tengkorak, tulang2 seh. haram xbes. hampir setiap hari aku tengok tulang ayam dalam pinggan sisa makanan aku. sama ja teksturnya. kemudiannya, singgah di Rumah Mode. shopping lagi. sambung lagi shopping di sekitar jalan riau. pak jaya kelihatan sedih tetapi gembira apabila khidmatnya untuk hari itu berakhir dan enggan disambung lagi. memang terbaik lah pak jaya ni. jumpa secara tidak sengaja, tapi layanan yang beliau beri macam kami ni menteri plak rasanya. sampaikan polisi2 di situ pun dimarahnya gara2 tidak membenarkan beliau drop kami di depan mall. terbaik ahhh.

25/2/10
destinasi pertama untuk hari ini, Pasar Baru. sini mmg port orang pompuan untuk shopping. kain2, batik, baju, bla3 mmg banyak gila dan sangat murah gila (kot). aku jadi rambang mata bila masuk ke sini. rasa macam nak beli macam2. tapi tiada idea sebab barang2 kat sini mostly untuk pompuan. kat sini pun ramai orang2 dari Malaysia datang bershopping. jadi, memudahkan tugas aku untuk memilih kain untuk mak aku. aku cari kedai2 yang nampak mak cik2 dari Malaysia shopping dan aku tunggu dorang komen sesama dorang pattern kain mana yang lawa. so, aku rembat kain yang mereka asyik gilakan itu. senang bukan keja aku? harap2 mak aku pun suka. heh. kemudian, kami ke paris van java. bunyi macam gempak, baca review orang ramai yang cakap tempat terbaik untuk shopping. sekali sampai, perghh, macam pavilion daa. mana aku ada duit nak shopping tempat2 seangkatan macam ni. p**dek betul. last2, habiskan duit kat jalan riau.

26/2/10
duit tinggal sikit. habiskan apa2 yang patut. dan berangkat pulang ke kuala lumpur jam 5 petang.

aku dapati penduduk2 di Bandung kebanyakan (atau kebanyakkan? lupa lak dah lama tinggalkan spm) ramah2 dan baik2 belaka. melihat semangat mereka bekerja keras berniaga, budak2 kecik busking tepi jalan untuk mendapatkan wang membuatkan aku bersyukur dilahirkan di bumi Malaysia yang indah dan banyak peluang pekerjaan ini. ada video dari blog membe aku

ada sedikit gambar di sini:
pengangkutan dan penginapan rasmikawah gunung tangkuban perahu
hasil penat lelah membeli belah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...